ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗς

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΡΟΧΑΛΗΤΟ !! ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ


        Ο ύπνος αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της ζωής του κάθε ανθρώπου. Αναγνωρίζεται ως ένα κοινό γνώρισμα του ανθρώπινου είδους, μπροστά στο οποίο όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι.Η πλέον γνωστή στις μέρες μας διαταραχή κατά τον ύπνο είναι: το Σύνδρομο Απνοιών Υποπνοιών κατά τον ύπνο (ΣΑΥΥ), ίσως από τις συχνότερες διαταραχές  που αξιολογεί ένα Εργαστήριο Ύπνου, ειδικά αυτά που στελεχώνονται από Πνευμονολόγους.


ΣΑΥΥ : καθημερινό ροχαλητό, ασθένεια και όχι συνήθεια!

Είναι ένα συχνό και μάλλον υποδιαγιγνωσκόμενο νόσημα με συχνότητα , έως και στο 9% στο γενικό πληθυσμό με αναφορές στο μεσογειακό πληθυσμό έως και στο 15%. Εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες από ότι στις γυναίκες, σε άτομα με ανατομικές ανωμαλίες των ανώτερων αεραγωγών και της κρανιοπροσωπικής χώρας, με κληρονομική προδιάθεση, ενώ παράγοντες που το επιδεινώνουν αποτελούν η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η χρήση οινοπνευματωδών, ηρεμιστικών και υπνωτικών. Χαρακτηρίζεται από συνεχόμενο, καθημερινό ροχαλητό και επαναλαμβανόμενα επεισόδια διακοπών της αναπνοής κατά τον ύπνο που συνοδεύονται από πτώσεις του οξυγόνου και αφυπνίσεις του εγκεφάλου στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την αναπνοή. Αποτέλεσμα αυτών είναι η συμπτωματολογία  με: ανήσυχο, αναποτελεσματικό ύπνο, αίσθημα πνιγμονής κατά τον ύπνο, ανάγκη για πολλαπλή νυκτερινή ούρηση, πρωινή κόπωση, ημερήσια υπνηλία που αν είναι σοβαρού βαθμού συνδέεται με τροχαία ή εργατικά ατυχήματα, ξηροστομία, πρωινή κεφαλαλγία, μείωση πρόσφατης μνήμης και συγκέντρωσης, μείωση σεξουαλικής ικανότητας ειδικά στους άνδρες. Έχει σημαντικές καρδιαγγειακές επιπτώσεις όταν δε διαγιγνώσκεται και δεν αντιμετωπίζεται όπως: Υπέρταση, αρρυθμίες, ισχαιμικού τύπου καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά, ακόμη και αιφνίδιο θάνατο κατά τον ύπνο, ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες. Ωστόσο η έγκαιρη ανίχνευσή του και η σωστή αντιμετώπισή του με το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο οδηγεί σε πλήρη ύφεση των προαναφερόμενων με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα ύπνου και ακολούθως βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και αντιμετώπισή του όπως και σε όλες τις διαταραχές ύπνου έχει η εξέταση από ειδικό ιατρό διαταραχών ύπνου, ο οποίος θα λάβει το ιστορικό του ασθενούς και εφόσον κρίνει αναγκαίο θα προχωρήσει σε διενέργεια  ολονύχτιας μελέτη ύπνου σε εξειδικευμένα Εργαστήρια Ύπνου. Η επιλογή του θεραπευτικού πλάνου εξαρτάται από τη βαρύτητα του νοσήματος, γενικά περιλαμβάνει αντιμετώπιση των προδιαθεσικών παραγόντων όπως παχυσαρκίας, καπνίσματος, αλκοόλ, συνοδών αναπνευστικών, καρδιαγγειακών, ενδοκρινολογικών και άλλων νοσημάτων καθώς και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με εφαρμογή οδοντικών προθεμάτων ή συσκευών χορήγησης θετικών πιέσεων αέρα στους ανώτερους αεραγωγούς.

Άλλες επίσης συχνές διαταραχές ύπνου είναι  η αϋπνία διαφόρων τύπων με δυσκολία στην αντικειμενική τεκμηρίωσή της αλλά και στην αντιμετώπισή της, η διαταραχή ύπνου λόγω εργασίας σε βάρδιες, σημαντική η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπισή της  η διαταραχή της υγιεινής ύπνου-εγρήγορσης που λόγω των σημερινών συνθηκών ζωής θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο, η ναρκοληψία, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, κ.λ.π.

Σε οποιαδήποτε διαταραχή ύπνου σημαντικό ρόλο έχει η έγκαιρη και σωστή διάγνωση που θα οδηγήσει  στην κατάλληλη αντιμετώπιση. Προϋπόθεση η γνώση του ειδικού, η συνεργασία ιατρικών ειδικοτήτων που άπτονται του αντικειμένου και η συστηματική και αυξανόμενη έρευνα που θα δώσει απαντήσεις σε διαγνωστικά και θεραπευτικά ερωτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου